Tips om je bloeddruk te verlagen!

Een te hoge bloeddruk is een veelvoorkomend probleem, waar veel mensen last van hebben. Uiteraard is er medicatie voor een te hoge bloed en de symptomen van een te hoge bloeddruk, maar er zijn ook mogelijkheden om te proberen zonder medicijnen je bloeddruk te verlagen.
Wanneer jij wel (al) medicijnen slikt voor je te hoge bloeddruk, stop hier dan vooral niet zomaar mee. Beter is om altijd overleg te plegen met je huisarts en medicijnen en eventuele andere medicijnen te combineren.
De tips die we hieronder zullen behandelen, zijn onderling ook goed te combineren en zelfs aan te raden om onderling te combineren.

Val een paar kilo’s af

Uit allerhande onderzoeken is gebleken dat een te hoge bloeddruk vrijwel altijd gelinkt wordt aan een vergroot risico op diabetes, harte- en vaatziekten en zelfs diverse soorten kanker. Tevens kan een te hoog gewicht de onder en bovendruk verhogen, omdat het hart zogezegd harder moet werken om al het bloed door het lichaam te pompen.
Door een paar kilo’s af te vallen en het BMI te normaliseren, zal de bloeddruk dalen. Het hebben en behouden van een gezond gewicht dragen ook bij aan het voorkomen van het krijgen van te hoge bloeddruk. Via je zorgverzekering kun je per jaar 3 uur kosteloos gebruik maken voedingsadvies van een diëtist.
Lees je wel goed in, wat de beste manier van afvallen voor jou. Het is niet de bedoeling dat je jezelf gaat uithongeren, maar dat je op een constructieve manier gezonder gaat eten en daarmee je gewicht op een gezond peil kunt brengen.

Eet minder zout

Natrium, ook wel zout, is belangrijk voor je lichaam. Het is wel belangrijk om niet teveel zout binnen te krijgen en daarom is het altijd nuttig om je inname van zout goed te monitoren en wanneer het kan, te verminderen. Probeer daarom te voorkomen dat je teveel zout binnenkrijgt, door te letten op de voeding en regelmatig te controleren of je zoutinname goed is of niet. Deze tip heeft niet bij iedereen een heel groot effect op de bloeddruk maar is altijd een goede optie om gezonder te leven.

Voldoende kalium nuttigen

Waar natrium ervoor zorgt dat je vocht vasthoudt, zorgt kalium ervoor dat je vocht kunt afdrijven. Dit is natuurlijk erg belangrijk om afvalstoffen en een teveel zout goed te kunnen uitscheiden. Voedingsmiddelen die hoog in kalium zijn, zijn vaak ook laag in natrium. Dit zijn zo’n beetje alle groenten en fruit. Kalium in te hoge doseringen, bijvoorbeeld door supplementen, kan echter gevaarlijk zijn. Kies daarom liever voor meer groenten en fruit in je dieet.

Beperk je inname van verzadigde vetten en transvetten

Voorop gesteld: vetten zijn ook goed voor je. Je moet echter waken dat de ratio tussen verzadigde en (meervoudig) onverzadigde vetten goed in balans is. Een teveel aan verzadigde vetten en transvetten tonen namelijk een causaal verband tussen deze vetten en aderverkalking.
Zorg er dus vooral dat je de juiste hoeveelheid vetten binnenkrijgt, want ze zijn wel erg belangrijk voor het functioneren van je leeftijd. Een goede manier om de inname van verzadigde vetten te voorkomen is het eten van minder rood vlees en geharde vetten.

Olijfolie bij en door het eten

In het kader van de gezonde onverzadigde vetten is het gebruik van olijfolie in je dagelijkse dieet heel belangrijk. In olijfolie zitten veel omega 9 vetten en ook veel vitamine E. in de mediterrane landen eet men veel vis, noten, groenten en natuurlijk ook olijfolie. In deze streken komen hart- en vaatziekten ook beduidend minder vaak voor.
Gebruik goede extra virgine olie voor je salade of je stokbroodje en gebruik normale olijfolie om in te bakken.
Twee keer per week een lekker vet visje
Naast omega 9 vetten zijn er ook omega 3 vetten en deze zijn te vinden in een vette vissoort, zoals zalm, tonijn, makreel et cetera. Deze omega 3 vetten verlagen het risico op hart- en vaatziekten en verlagen tevens het risico op bloedproppen. In het kader van een te hoge bloeddruk: de bloeddruk wordt ook verlaagd door de omega 3 vetten in vis.
Twee keer per week vette vis is meer dan voldoende. Als je geen vis lust of geen mogelijkheden hebt om het twee keer per week te eten, dan kun je ook voor visoliesupplementen kiezen.

Eet veel vezels

Wij Nederlanders krijgen niet voldoende vezels binnen. We consumeren er dagelijks ongeveer 20-25 gram van, maar eigenlijk heb je er meer dan 30 gram van nodig om je spijsvertering optimaal te laten werken.
Er zijn twee soorten vezels. Verteerbare vezels zijn belangrijk voor je stoelgang en kun je onder andere halen uit bonen, peulvruchten, groenten, volkorenproducten. Er zijn ook onverteerbare vezels en die zijn belangrijk voor je bloedsuikerspiegel en zorgen voor een langzamere afgifte van de voedingsstoffen aan je lichaam. Een voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld ongebroken lijnzaad of een appeltje.
Bouw het eten van meer vezels wel goed op, om verstopping en pijnklachten te voorkomen.

Lekker aan de knoflook

Eigenlijk is knoflook een wondermiddeltje: het is een antioxidant, werkt antibacterieel en verlaagt ook nog eens je cholesterol. Je hebt wel veel van de knoflook nodig voor echt resultaat, maar een paar teentjes per dag zijn ook al goed voor je algemene gezondheid. Bak ze mee door je eten, dan heb je minder last van de geur.

Eet voldoende groenten

Groenten zijn natuurlijk altijd goed voor je, maar een uitgebalanceerd dieet met voldoende verse product brengt je bloeddruk op een gezond niveau en balanceert je cholesterolgehalte.
Groenten zijn ook rijk aan kalium (weet je nog?), laag aan natrium en bevatten veel vitaminen en mineralen. Gezond dus en ook nuttig bij het afvallen, zoals eerder genoemd.
Probeer verdeeld over de dag ten minste 5 porties te eten.

Drink groene thee

Groene thee is rijk aan antioxidanten en mede daarom erg gezond voor je. Drink thee na of voor je maaltijden, wan thee kan de absorptie van bepaalde mineralen zoals ijzer verhinderen. Je mag ook kiezen voor een kopje zwarte thee, het liefst zonder suiker.

Niet teveel alcohol

Veel tegenstrijdige berichten over alcohol doen de ronde. Is het nu wel of niet goed voor je? Laten we dat uit de weg helpen: een te hoge alcoholconsumptie is in ieder geval zeker niet goed voor je bloeddruk, want deze verhoogt van alcoholconsumptie. Ook de werking van medicijnen wordt negatief beïnvloed door de consumptie van alcohol. Ook je lever wordt aan het werk gezet. Beperk je alcoholconsumptie tot 2 glazen per dag. Kies dan ook liever voor een wijntje of een biertje en laat de sterke drank staan.

Beweeg voldoende

Het lijkt een open deur, maar genoeg beweging is ontzettend belangrijk voor je lichaam. 30 minuten per dag is al genoeg, de activiteit afhankelijk van of je bijvoorbeeld wilt afvallen of niet.

Probeer stress te vermijden

Stress en dan vooral chronische stress, kunnen een ernstige bedreiging vormen voor je gezondheid. Het is als het ware een aanslag op je lijf en bij langdurige stress gaat het risico op hart- en vaatziekten aanzienlijk omhoog. Schuldig hierin zijn de zogenaamde stresshormonen die vrijkomen bij het ervaren van stress. Dit heeft direct invloed op je bloeddruk. Het is in deze tijden vaak niet makkelijk om stress te vermijden, maar probeer per dag genoeg rustmomenten voor jezelf in te plannen.

Hoe vind ik mijn droombaan?
Er zijn veel mensen op de arbeidsmarkt die zijn/haar baan niet leuk vindt. Wegdromen over de ideale baan gebeurt, maar degene weet niet hoe hij/zij tot deze banen komen. Hoe vind ik mijn droombaan? Op de website Just be mindful.nl staat een schat een informatie over hoe jij je gezondheid kan verbeteren op het werkgebied, nu een tijdelijke actie voor het vinden van jouw ideale droombaan.

Hoe vind ik mijn Ideale baan?
Om tot je droombaan te komen durf je droom ook voor jezelf uit te spreken. Wat vind je leuk om te doen? In wat voor bedrijfscultuur zie je jezelf het liefst rondlopen? De basis om tot een droombaan te komen zit in het feit dat je in jezelf gelooft. Als je gelooft in je eigen vaardigheden kom je al een eind! Tevens moet je wel overtuigd zijn van wat leuk werk voor jou is. Anders is de kans aanwezig dat je de motivatie mist om je doel te behalen. Op de website Just be mindful staat nu een tijdelijke actie voor de vinden van jouw ideale droom baan! Klik voor meer informatie over de e cursus op deze link
E cursus vind je ideale baan

Stress Tips
Verdrink je in het werk? Heb je het gevoel dat je niet efficiënt werkt? Dan heb je ongetwijfeld heel wat stress! Misschien kan het dan helpen om je werk beter te plannen. Een goede planning zorgt ervoor dat je meer tijd hebt voor je taken en dus minder stress hebt! Plannen, rangschikken, opbergen, we zullen onze geheimen met je delen, zodat je je eigen ritme vindt en efficiënter kan werken! Klik op de volgende link om van je stress aftekomen in een aantal simpele stappen.
Stress op het werk tips

Voor meer informatie over afvallen, gezonder leven klik hier.
Verkrijg informatie over Nierbekkenontsteking symptomen hier.