Hoe herken ik een te hoge bloeddruk?

Om te kunnen uitleggen wat een te hoge bloeddruk is, is het nuttig om eerst nog eens te behandelen wat je bloeddruk precies is.

hoge-bloeddruk-kinderenBloeddruk, ook wel geduid als tensie, is de druk van de vloeistof in de slagaders in je lichaam. Het samenspannen bij het hart bij het slaan zorgt ervoor dat er het hart bloed door de aders pompt. Dit maakt dat er druk in de bloedvaten ontstaat, dit is dan de bloeddruk. Bij een gezond persoon vindt dat samentrekken van de hartspier tussen de 60 tot 80 keer per minuut plaats. Je lichaam probeert zelf de bloeddruk te regelen en op peil te houden zodat de bloeddruk niet te hoog of te laag is. Maar wat is een te hoge bloeddruk of een te lage bloeddruk? Laten we eerst beginnen met een te hoge bloeddruk.

Een te hoge bloeddruk

Te hoge bloeddruk Een te hoge bloeddruk is officieel geen ziekte, maar kan wel schadelijk zijn voor je gezondheid. Wanneer je bloeddruk te hoog is, moet je hartspier veel kracht uitoefenen om het bloed door te laten stromen in de bloedvaten. Dit is natuurlijk een aanslag op je hart en bloedvaten.

Ook uw kat kan een te hoge bloeddruk hebben!

De kat haar bloeddruk kan ook te hoog zijn

Sommige groepen mensen hebben een groter risico op een te hoge bloeddruk. Enkele factoren die meewegen zijn leeftijd, geslacht, je lichamelijke conditie, je eet- en drinkgedrag en gebruik van alcohol en tabak. Zeker zo’n 30 procent van de volwassen Nederlanders heeft last van een te hoge bloeddruk.

Oorzaken van een te hoge bloeddruk

Het vervelende is dat in bijna alle gevallen, de oorzaak van de te hoge bloeddruk niet duidelijk is. In de gevallen waarbij de oorzaak wel duidelijk is, ligt deze nagenoeg altijd in een vernauwing van een of meerdere van de nierslagaders.

Wat natuurlijk wel algemeen bekend is, is dat het nuttigen van veel zout de bloeddruk omhoog kan drijven. Ook de consumptie van alcohol en het roken van sigaretten kunnen leiden tot een verhoging van de bloeddruk. Er zijn ook oorzaken van een te hoge bloeddruk die wellicht wat minder bekend zijn, namelijk de consumptie van (veel) rood vlees, veel (zoute) drop, veelvoudig gebruik van medicijnen en het gebruik van de anticonceptiepil bij dames.

Symptomen van een te hoge bloeddruk

Het gevaarlijke aan een te hoge bloeddruk is dat je er eigenlijk vaak niet zoveel van merkt. Eigenlijk zijn duizeligheid en een licht gevoel de enige bekende symptomen die kunnen duiden op een bloeddruk die te hoog is. Soms ervaren mensen ook een gespannen gevoel, maar dit is geen symptoom maar echter een gevolg van een te hoge bloeddruk.

Wel of geen medicijnen?

Vaak is een te hoge bloeddruk een gevolg van verkeerde gewoontes. Hierbij kun je denken in termen van eetgewoonten en verslavingen. Sigaretten zijn bijvoorbeeld een welbekende aanstichter van een te hoge bloeddruk. Stoppen is dus een goed begin. Dat is natuurlijk niet alleen goed voor je bloeddruk, maar ook voor je algemene gezondheid. Ook alcohol draagt bij aan een te hoge bloeddruk, dus probeer de inname van alcohol ook zeker te beperken. Dit wil zeggen: maximaal een glas per dag voor vrouwen en maximaal twee glazen per dag voor mannen. Ook overgewicht en een te grote inname van natrium dragen bij aan het verhogen van de bloeddruk en kunnen dus nadelige effecten hebben.

Probeer dus eerst zeker deze tips en overleg met je arts wat voor jou de beste opties zijn. Als je bloeddruk dan alsnog te hoog zijn, kan het zijn dat jij beter af bent met medicijnen tegen een te hoge bloeddruk. Deze medicijnen krijg je in overleg en op voorschrift van je huisarts.

bloeddruk-600x400

Te lage bloeddruk

Waar men over het algemeen veel aandacht besteed aan een (te) hoge bloeddruk, is een (te) lage bloeddruk eigenlijk een beetje een ondergeschoven kindje. Dit komt omdat een te hoge bloeddruk over het algemeen als gevaarlijker wordt beschouwd dan een te lage bloeddruk. Het verschilt ook per persoon of een bloeddruk te laag is of niet. Dit ligt aan het geslacht, de leeftijd en het postuur/lengte van die persoon. Een kleine vrouw heeft doordat zij een vrouw is en klein van postuur, standaard een lagere bloeddruk dan bijvoorbeeld een lange man. Door de lengte van de man zal de bloeddruk sowieso hoger moeten zijn om al het bloed rond te pompen.

Het kan wel gevaarlijk zijn als de bloeddruk te laag wordt, omdat er dan te weinig bloed naar de vitale organen wordt gepompt.

Oorzaken van een te lage bloeddruk

De oorzaken van een te lage bloeddruk zijn iets makkelijker te duiden dan de oorzaken van een te hoge bloeddruk. Vaak ligt de oorzaak bij een te weinig aan vocht in het lichaam. Een te lage bloeddruk kan ook lichaamseigen zijn, door bijvoorbeeld een slechte werking van de hartspier of een verstopte slagader ergens in het lichaam. Soms is er geen duidelijke oorzaak te vinden voor een te lage bloeddruk.

Bekende oorzaken zijn dus uitdroging, maar ook letsel (met bloedverlies) en de eventueel daarop volgende shock, consumptie van alcoholische drank, een infarct aan het hart of een hevige allergische reactie. Een te lage bloeddruk veroorzaakt ook het ‘zwart worden’ voor de ogen en het duizelige gevoel bij te snel opstaan. In enkele gevallen kun je dan zelfs flauwvallen.

Symptomen van een te lage bloeddruk

Veel mensen merken niet vaak dat ze een te lage bloeddruk hebben. Maar soms worden mensen wel erg duizelig of licht in het hoofd wanneer de bloeddruk daalt. Soms vermindert het oogzicht ook en kan er een gevoel van misselijkheid optreden Je bloeddruk kan gemeten worden bij de huisarts met een bloeddrukmeter. Hij of zij kan je dan ook vertellen of de bloeddruk te laag of te hoog of misschien juist wel precies goed.images

Over het algemeen zijn de symptomen van een te lage bloeddruk van tijdelijke aard en nemen zij weer af wanneer de bloeddruk weer op een normaal niveau komt.

Wel of geen medicijnen?

Het antwoord hierop is simpel: er bestaan geen medicijnen tegen een te lage bloeddruk. Er zijn gelukkig wel wat dingen die je kunt doen om te zorgen dat je bloeddruk weer op een normaal niveau komt.

Wanneer je last ondervindt van je te lage bloeddruk en je voelt je slap, ga dan even op de vloer liggen met de benen omhoog. Dit zorgt ervoor dat het bloed weer goed doorstroomt naar de hersenen en dat je snel weer wat beter voelt. Ook met voeding valt winst te behalen.

hart-vriendelijke-ingredientenZorg allereerst voor een goede darmflora, want dit heeft ook een positief resultaat op de bloeddruk. Dit kun je doen door voldoende volkoren producten en genoeg groenten en fruit te eten. Ook een dagelijks glaasje wortel- of bietensap stabiliseert de bloeddruk.

Hieronder nog een handige tabel met de waarden van de bloeddruk.

Bovendruk Onderdruk Wat betekent dit?
> 140 > 90 Deze waarden zijn veel te hoog. Deze waarden vormen een verhoogd risico op hart- en vaatziekten, en andere aandoeningen zoals diabetes.
< 140 < 90 Dit zijn normale waarden, die kunnen verhogen tijdens intensieve activiteit maar daarna weer goed herstellen.
< 120 < 80 Deze waarden zijn perfect en kunnen tijdens intensieve activiteit verhogen maar ook makkelijk weer herstellen.
+/- 90 +/- 60 Alhoewel persoonsgebonden, is dit voor de meeste mensen aan de lage kant. Niet gevaarlijk voor de gezondheid, maar wel hinderlijk. Kan verholpen worden door bijvoorbeeld meer zout te consumeren.
< 90 < 60 Deze waarden zijn heel gevaarlijk en vaak het gevolg van infecties, bloedverlies met een zware shock en vaak ook letsel.