Uncategorized

Gezondheid van de oren

posted by Mitchell 05/11/2020

Als iemand aan gehoorverlies lijdt, merkt men dat in eerste instantie misschien niet meteen op. Dan komt het besef dat je steeds vaker aan iemand de vraag stelt: “Wat zeg je?” Of je zet de TV wat harder. Woon je samen met huisgenoten, dan kunnen die misschien de opmerking maken of die TV wel zo hard moet. Dan is een online gehoortest misschien wel iets voor jou. Dan pas ga je bedenken dat er misschien wel iets met je oren aan de hand is. Zijn ze nog wel gezond?

Gehoorverlies
Gehoorverlies kan verschillende oorzaken hebben. Het kan een onschuldige prop oorsmeer zijn. Dat kan je oor bij de huisarts worden uitgespoten en alles is weer prima in orde. Maar het kan ook diepere oorzaken hebben. Misschien ben je teveel aan harde geluiden blootgesteld. Dat kan harde muziek geweest zijn, of werk met geluidshinder waarbij geen gehoorbescherming is gedragen. Langdurige blootstelling aan geluid harder dan 80 decibel, kan blijvende gehoorschade opleveren.
Een bekende oorzaak van gehoorverlies is ouderdom. Naarmate men ouder wordt, levert iedereen wel in op dit gebied, maar de een meer dan de ander.
Gehoorverlies kan ook een bijwerking zijn van bepaalde medicijnen, zoals de malariapil.

Gehoortest
Denk je dat je aan gehoorverlies lijdt, dan kun je een gehoortest laten doen bij een audicien. De meeste audiciens bieden deze gratis aan. Bij deze test, het toonaudiogram, hoor je piepgeluiden. Op het moment dat je de tonen niet meer hoort, moet je dat aangeven. De audicien kan dan nagaan of er inderdaad gehoorverlies is. Overigens kun je ook kiezen voor een online gehoortest. Deze gratis online gehoortest wordt door verschillende audicienketens op internet aangeboden. Je krijgt dan woorden te horen met achtergrondgeluiden en hier worden vragen over gesteld. U hebt dan snel een indicatie of er iets met uw gehoor aan de hand is. Je oren zijn een van de zintuigen waar je voor moet zorgen

Audicien
De gratis online gehoortest is slechts een indicatie, maar kan de audicien niet vervangen. Is je vermoeden door de online gehoortest bevestigd, dan is het dus goed om contact met een audicien op te nemen. Die kan alsnog een test bij je afnemen om de diagnose te kunnen stellen.

Gehoorapparaat
Mocht het zijn dat je een gehoorapparaat nodig hebt, dan kan hij dat met je bespreken. Welk apparaat het wordt, is afhankelijk van je probleem, maar ook van je voorkeur. Er zijn apparaten voor achter het oor, in het oor, ingebouwd in een bril, of kleine onzichtbare apparaten die in de gehoorgang gedragen kunnen worden.

Kortom: wil je weten hoe gezond je oren zijn, begin dan met een online gehoortest, of een gehoortest bij de audicien.

Meer lezen

Leave a Comment