Gezondheid

Remedie tegen te hoge bloeddruk

posted by Mitchell 16/10/2017

Heb jij een te hoge bloeddruk? Of zit een te hoge bloeddruk bij jullie in de genen en loop je daarmee een verhoogd risico? Dan wil je waarschijnlijk graag weten wat je kan doen om een hoge bloeddruk te voorkomen.
De oorzaken van een hoge bloeddruk hebben veel te maken met de wijze waarop je leeft. Je eet- en drinkgewoonten, maar ook of je wel of niet rookt, veel of weinig (alcohol) drinkt en veel of weinig beweegt, zijn allemaal factoren die meespelen.

Gezonde bloeddruk
Wanneer je een gezond leven leidt en dus een gezonde bloeddruk hebt, zal je bloeddruk af en toe nog zeker stijgen en dalen. Bij het ontbijt zal je bloeddruk lager zijn dan wanneer je gaat lunchen, omdat je er een rustige nacht op hebt zitten tegenover een drukke ochtend voor je lunch.
Sporten en werken, maar ook praten, lachen en stress hebben allemaal direct effect op de hoogte van je bloeddruk.
Het is normaal dat je bloeddruk op bepaalde momenten verschilt, want je bloed wordt voortdurend rondgepompt. De ene keer harder dan de andere keer, afhankelijk van de activiteiten waar je je op dat moment mee bezig houdt.

Te hoge bloeddruk
Je bloeddruk wordt vaak gemeten met een bloeddruk meter. De waarde die je uit een bloeddruk meting krijgt is in mmHg. Je hebt een boven- en een onderdruk. Geeft de bloeddrukmeter 140/80 aan, dan heb je een bloeddruk 140 over 80.
Een bloeddruk die hoger is dan 140 (bovendruk) is te hoog voor mensen onder de 60 jaar. Wanneer je die hebt en op meerdere momenten van de dag deze hoogte meet, is actie vereist. Mensen die 60 jaar en ouder zijn mogen wel een hogere bloeddruk (tot 160 mmHg bovendruk) hebben, omdat ze ouder zijn.
Een lage bloeddruk heb je wanneer je onderdruk hoger ligt dan 90 mmHg.

Pillen tegen bloeddruk
Natuurlijk kun je met een hoge bloeddruk naar de dokter gaan. Sterker nog: dat moet je – met het oog op je eigen welzijn en gezondheid – zeker doen. Je krijgt dan vaak pillen. Op zich zullen die pillen goed werken, maar het nadeel is dat er veel bijwerkingen zijn. Die kunnen van persoon tot persoon verschillen en heb je te accepteren om je bloeddruk omlaag te krijgen.
De huisarts kan soms nog wat schrappen en rommelen in die pillen, maar je zal op een gegeven moment genoegen moeten nemen met wat je wordt voorgeschreven.

Zelf je bloeddruk verlagen
Nu kun je proberen om ervoor te zorgen dat het zover niet komt. Je bloeddruk zelf verlagen is eenvoudiger dan je misschien verwacht. Voeding speelt een cruciale rol. Door je eetpatroon te veranderen en gezonder te gaan eten, kun je je bloeddruk verlagen en ook laag houden.
De beste remedie is een koolhydraatarm dieet, waarvan al langere tijd bekend is dat het veel meer doet dan mensen helpen bij het afvallen. Doordat je minder enkelvoudige koolhydraten eet en drinkt, ga je niet alleen veel vet verliezen, maar ook een stuk gezonder leven. Je bloeddruk zal dalen. Je krijgt veel minder zout en andere schadelijke stoffen binnen en kunt dus met een paar aanpassingen zelf al heel veel verschil maken.

Eet veel vis, vlees en groenten
Basis van een koolhydraatarm dieet is de basis van voeding. Dus veel vis en vlees eten, aangevuld met groenten. Suikers uit vruchten zijn prima en mag je gewoon eten. Maar eet geen kant-en-klare maaltijden, sla toetjes over en zorg ervoor dat je vlees en vis niet overgoten wordt met sausjes of dressings.
Probeer dit eens een paar dagen uit en meet dan je bloeddruk opnieuw. Grote kans dat deze nu een stuk lager uitvalt!

Meer lezen

Leave a Comment