Voeding

Voordelen van een koolhydraatarm dieet voor diabetici

posted by Mitchell 12/01/2017

Koolhydraten worden tegenwoordig bij veel diëten uitgesloten. Dit zijn de zogeheten koolhydraatarme diëten. Voeding met koolhydraten worden zoveel mogelijk vermeden zodat er vrijwel alleen eten gegeten wordt dat eiwitten en vetten heeft. De laatste tien tot twintig jaar zijn deze diëten enorm populair. Diëten zonder koolhydraten hebben zich bewezen gezien de vele onderzoeken die er naar gedaan zijn. Miljoenen personen wereldwijd hebben kilo’s verloren door het volgen van een koolhydraatarm dieet. Vooral in de jaren na de eeuwwisseling was het een populair dieet bekend werd gemaakt door het Atkins dieet, het South Beach dieet en het ketogeen dieet.

Glucose en afvallen

Als je koolhydraten eet dan verwerkt je lichaam het eten en zet dit om naar glucose. Deze glucose voedt het lichaam en geeft het lichaam de energie dat het nodig heeft. Het is de voornaamste energiebron voor de cellen zoals de spiercellen, hartcellen, hersencellen en ga zo maar door. Deze worden allemaal van energie voorzien door glucose. Als glucose het lichaam binnenkomt dan wordt insuline vrijgegeven door de alvleesklier. Insuline is de sleutel die de deuren opent naar de cellen van het lichaam. Insuline zorgt ervoor dat de glucose de cellen kan bereiken en opgenomen kan worden. De lichaamscellen nemen niet meer op dan wat ze nodig hebben. Als je teveel koolhydraten binnenkrijgt dan worden de vetcellen gevuld door de overbodige glucose die niet gebruikt wordt. Als je lichaam weer energie nodig heeft en er is geen voeding voorhanden is dan worden de vetcellen aangesproken voor energie. Het ketodieet speelt hier bijvoorbeeld op in. Dit gebeurt echter niet snel. Bij afvallen probeer je zoveel mogelijk te voorkomen dat de vetcellen gevuld worden en probeert je juist de energie uit de vetcellen te gebruiken.

Diabetes en koolhydraten

Diabetes is een ziekte waarbij het lichaam niet meer goed het bloedsuikergehalte onder controle kan houden. Er kunnen verschillende oorzaken zijn waarom dit het geval is zoals verkeerde eetgewoontes, slaapstoornissen, overgewicht maar ook roken. Het is echter vaak een combinatie tussen meerdere factoren. Personen met diabetes type 2 hebben doorgaans een slecht eetpatroon waarbij teveel junkfood wordt gegeten en voedingsmiddelen met suiker. Om diabetes tegen te gaan wordt dit als eerste aangepakt. De eetgewoontes moet veranderen door een koolhydraatarm dieet te volgen. Dit dieet bevat geen suiker en weinig koolhydraten.

Laag bloedsuikergehalte

De symptomen van een laag bloedsuikergehalte zijn voor veel mensen herkenbaar. Als je een maaltijd hebt gemist en er teveel tijd tussen de maaltijden zit dan merk je de gevolgen van een laag bloedsuikergehalte. Veel voorkomende symptomen zijn hoofdpijn, zwak voelen, trillerig, duizeligheid en geïrriteerdheid. Als de bloedsuikerspiegel te laag is dan verlangt het lichaam naar eten. Uit onderzoek blijkt dat veel mensen de controle dan kwijtraken over het eten. Men wil dan zo snel mogelijk iets eten met veel suikers of veel calorieën. Dit zijn bijvoorbeeld snoep, chocolade of junk food. Als je dit vervolgens eet dan ontstaat er een grote piek in de bloedsuikerspiegel. Daarna daalt de bloedsuikerspiegel weer snel waarna je je vermoeid voelt.

Meer lezen

Leave a Comment