Gezondheid

Overgewicht: oorzaak van een verhoogde bloeddruk

posted by Mitchell 15/12/2016

Mensen met overgewicht en obesitas hebben een groter risico op het ontwikkelen van een hoge bloeddruk. Er zijn verschillende onderzoeken geweest die het verband aantonen tussen een verhoogde bloeddruk en overgewicht (Appel et al., 2006). Er wordt steeds meer aandacht besteed aan gezond eten maar toch komen er ieder jaar meer mensen met overgewicht bij. De Nederlandse bevolking is dikker dan ooit tevoren. Het aantal kinderen met overgewicht stijgt ieder jaar. Hoe kan het dat iedereen dikker wordt? Dat is de vraag die veel mensen bezighoudt. Het korte antwoord op deze vraag is te weinig beweging en teveel eten. Het lange antwoord op de vraag is wat ingewikkelder waarbij factoren zoals de beschikbaarheid van eten en drukkere levens betrokken worden. In de tijd van de jagers en verzamelaars moesten we iedere dag opnieuw op zoek gaan naar voedsel, terwijl het nu in overvloed aanwezig is. We hoeven niet meer te rennen en te jagen om eten tot onze beschikking te krijgen, maar we gaan simpelweg met de auto naar de supermarkt waar alles voor ons klaar ligt. Hierdoor veranderde ons eetpatroon drastisch, waar we eerst veel moeite moesten doen om eten te vinden en te vangen, hoeven we nu bijna niks meer te doen. Dat is niet het enige verschil, vroeger aten we namelijk nauwelijks koolhydraten, de koolhydraten die we aten kwamen voornamelijk uit fruit, dit zijn snelle koolhydraten die ons energie geven. Tegenwoordig eten we veel te veel snelle koolhydraten, het is veel gezonder om minder snelle koolhydraten te eten en daarvoor in de plaats complexe koolhydraten te eten.

Het groeiende probleem van overgewicht wordt veroorzaakt door een combinatie van vele factoren. Onderzoeken tonen aan dat overgewicht een oorzaak is voor veel gezondheidsproblemen zoals hoge bloeddruk, hoog cholesterol, diabetes, galstenen, artritis, hart- en vaatziekten maar ook bepaalde typen kanker. Het risico op deze gezondheidsproblemen wordt groter als het lichaamsgewicht stijgt.

Hoeveel mag ik wegen?

Iedereen heeft een ander lichaam waardoor het moeilijk in te schatten is hoeveel iemand mag wegen. De Body Mass Index (BMI) wordt doorgaans gebruikt om te bepalen wat het ideale gewicht is. De score op de BMI berekening geeft een goede indicatie hoe het gewicht ervoor staat. De BMI berekening houdt echter niet met alles rekening doordat het een simpele algemene berekening is. Er zijn meer factoren waarmee rekening gehouden moet worden zoals de volgende:

Lichaamsbouw
De bouw van het lichaam heeft invloed op het gewicht. Iemand met veel spiermassa kan zichzelf te dik vinden terwijl dit niet het geval hoeft te zijn. Een lichaam met veel spiermassa heeft naar verhouding minder vetten waardoor deze vorm overgewicht niet ongezond hoeft te zijn. Het vetpercentage speelt hier een belangrijke rol in. De huisarts kan helpen bij het bepalen van overgewicht en of er iets aan gedaan moet worden.

Voedingsmiddelen zijn overal in overvloed. Het is niet meer zoals vroeger dat we iedere dag op jacht moeten naar ons eten. Het is nu op elk moment van de dag verkrijgbaar in hoeveelheden waar men vroeger alleen maar over kon dromen. Hoe makkelijker het is om te eten, hoe groter de kans dat je aankomt in gewicht. Je hoeft tegenwoordig niet eens meer de deur uit om je eten te ontvangen. Pizza’s, shoarma en chinees eten kunnen binnen een half uur bij je bezorgd worden. Het gemak waarmee we eten kunnen krijgen heeft ervoor gezorgd dat we ieder jaar zwaarder en zwaarder worden. Obesitas is een wereldwijde epidemie die zich steeds verder uitbreidt. Door af te vallen wordt de bloeddruk verlaagd. Het behouden van een gezond gewicht is hierbij belangrijk. Dit is een preventieve maatregel om een hoge bloeddruk te voorkomen.

Meer lezen

Leave a Comment