Gezondheid

Heb je last van een hoge bloeddruk en overgewicht?

posted by Mitchell 15/12/2016

De kans dat je last hebt van een hoge bloeddruk is vele malen groter wanneer je te zwaar bent. Vaak is afvallen dan het enige dat helpt. Hoe kom je erachter of je hoge bloeddruk hebt en hoe weet je of je te zwaar bent? We vertellen je het in dit artikel.

Wanneer heb je een te hoge bloeddruk?

Je bloeddruk wordt hoger wanneer je bloed harder moet pompen om door je lichaam te komen. In een gezond lichaam gaat dit vanzelf. Voeding speelt een essentiële rol, net als overgewicht. Vaker dan eens zijn mensen met een te hoge bloeddruk ook veel te zwaar, hebben ze overgewicht of zelfs (morbide) obesitas.
Dat betekent dat je veel risico’s loopt die fataal af kunnen lopen. Omgaan met overgewicht is dus ook een oplossing voor een lagere bloeddruk.

Dieet

Een dieet kan je helpen om af te vallen en om je bloeddruk te verminderen. Een bekend voorbeeld van zo’n dieet is het Dash dieet. Dit dieet richt zich op het verminderen van vet en zout eten, de hoofdoorzaak voor zowel overgewicht als hoge bloeddruk. Het Dash dieet komt officieel uit Amerika, maar is in Nederland ook al erg bekend. Het dieet volg je aan de hand van weekmenu’s en zal je helpen om in een paar maanden tijd een stuk gezonder te leven.

Huisarts voor advies

Wil jij het Dash dieet volgen? Dan raden we je aan om eerst bij de huisarts langs te gaan. Deze kan je bloeddruk meten en vergelijken met je gewicht. Als hij zich dan zorgen maakt, zal hij je vertellen welke stappen een logisch gevolg zijn. Dit kan inderdaad het volgen van een Dash dieet zijn, maar misschien ook wel een diëtist, die samen met jou gaat kijken hoe je je gezondheid weer verbeteren kunt. Blijf er hoe dan ook niet te lang mee rondlopen.

Meer lezen

Leave a Comment