Voeding

Drink zwarte thee!

posted by Mitchell 18/11/2016

Levensstijl en voeding zijn hoofdrolspelers bij de gezondheid van ons hart en bloedvaten. Het is dan ook logisch dat hier veel onderzoek naar gedaan. Een onderzoek van Arno Greyling bracht interessante resultaten.

Greyling onderzocht hoe verschillende onderdelen van ons dieet de bloeddruk en de functie van bloedvaten beïnvloeden. Uit het onderzoek blijkt dat een verhoging van het bloedsuikerspiegel in verband staat met een tijdelijke verslechtering van de doorstroming van ons bloed. Door de doorbloeding van ons lichaam te verbeteren worden we automatisch beschermd tegen dit eerder genoemde effect. Je kan jouw doorbloeding makkelijk verbeteren door bijvoorbeeld meer te sporten/bewegen.

Flavonoïde is een kleurstof die ook voorkomt in bijvoorbeeld bosbessen, chocolade en druiven.  Na het lezen van de voorgaande zin hoor ik je denken, dat zal dan wel de kleurstof zijn die de blauwe/donkere kleur in deze voedingsmiddelen veroorzaakt. Dit is echter fout, flavonoïde stamt af van het latijnse woord voor geel. Vroeger werd deze stof ook gebruikt voor het geel verven van wol. Deze stof heeft naast een kleurgevende functie ook een hoop gezondheidsvoordelen:

  • Flavonoïde beschermt tegen kanker
  • Flavonoïde verlaagt de bloeddruk
  • Flavonoïde bevordert de doorstroming van het bloed

Greyling onderzocht ook de effecten van zwarte thee op de. Zwarte thee bevat flavonoïden, sterker nog het staat bekend als een grote bron voor deze stoffen. Het onderzoek toont aan dat flavonoïde zowel de systolische als de diastolische bloeddruk. De verlaging gebeurt met 2 mmHg (voor systolische bloeddruk) en 1 mmHg (bij diastolische bloeddruk). om tot betere resultaten voor dit onderzoek te komen dient men de effecten nog wel op grotere schaal te meten.

Meer lezen

Leave a Comment